Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
10 november 2011
Walnoten beschermen tegen borstkanker!
| 10/11/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Walnoten beschermen tegen borstkanker! Een groep wetenschappers onder leiding van Elaine Hardman bevestigde de rol van voeding bij borstkanker. Muizen die genetisch voorbestemd zijn om borsttumoren te ontwikkelen, krijgen beduidend minder borsttumoren wanneer ze dagelijks een portie walnoten in hun voeder krijgen.
Deze studie toont aan dat voeding van belang is, ook al is een ziekte genetisch bepaald. De muizen die geen walnoten aten, kregen immers allemaal borsttumoren. Van de muizen die vanaf hun geboorte (na borstvoeding) walnoten kregen, had nog maar 60 % tumorontwikkeling.

De studie bracht ook het belang van voeding tijdens de zwangerschap aan het licht. Wanneer ook de moeder (tijdens de zwangerschap) walnoten te eten kreeg, dan daalde (bij de nakomelingen) het aantal muizen met tumoren naar 40 %!
Voeding tijdens de zwangerschap telt dus mee. Elaine Hardman stelde dat de bescherming tegen borstkanker niet te danken is aan de omega-3-vetzuren in walnoten, want die kregen de andere (placebo) muizen ook. Walnoten zijn rijk aan andere voedingsstoffen, antioxidanten en bevatten fytosterolen.

Hoe borstkanker voorkomen?
Hoe ontstaat kanker?

Lees ook:
Frituren verhoogt risico op borstkanker
Soja voorkomt terugkeer van borstkanker
Co-enzym Q10 verhoogt levensduur van kankerpatiënten

Bronnen:
W. Elaine Hardman, Gabriela Ion, Juliana A. Akinsete & Theodore R. Witte (2011): Dietary Walnut Suppressed Mammary Gland Tumorigenesis in the C(3)1 TAg Mouse, Nutrition and Cancer, 63:6, 960-970

 

lijn