Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
6 december 2011
Wat doe je tegen de hik?
| 06/12/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Wat doe je tegen de hik? De hik is een vervelende samentrekking van het diafragma en plotse sluiting van de stemspleet waardoor inademing vroegtijdig beëindigd wordt. Hik komt veelvuldig voor, maar zelden zijn ze aanhoudend en lastig.
Meestal gaat het vanzelf over, of kun je jezelf behelpen met eenvoudige hulpmiddeltjes. Zo zijn de meest gebruikte trucs het inhouden van de adem, een glas water drinken met kleine slokjes, een lepel pindakaas doorslikken, op een citroen kauwen en peper opsnuiven om een niesreactie op te wekken.

Acupunctuur is een mogelijk hulpmiddel voor ernstigere gevallen, zoals vorig jaar bleek uit een studie. Bij 13 van de 16 proefpersonen met aanhoudende hik verdween de hik dankzij een acupunctuurbehandeling. Ook bij de drie andere proefpersonen verminderde de hik.
Tot slot kunnen geneesmiddelen helpen. Jammer genoeg bestaat er geen specifiek hikmedicijn, en is het een kwestie van verschillende medicijnen uit te proberen. Soms zijn ze heel doeltreffend, maar vaak wegen de bijwerkingen te hard door.

Lees ook: SL Acupunctuurnaalden

Bronnen:
Cornelius J. Woelk. Managing hiccups. Canadian Family Physician. 2011 juni; 57:675-678
Ge AX, Ryan ME, Giaccone G, Hughes MS, Pavletic SZ. Acupuncture treatment for persistent hiccups in patients with cancer. J Altern Complement Med. 2010 Jul;16(7):811-6.

 

lijn