Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
28 augustus 2012
Wat is artritis ?
| 28/08/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Wat is artritis ? Artritis (ontstoken gewrichten) is een vorm van reuma die relatief vaak voorkomt. Zo'n 1 op de 100 mensen heeft er last van. De ziekte komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en kan op iedere leeftijd beginnen, maar bij de meeste patiënten manifesteert de ziekte zich op latere leeftijd. Het is een ziekte die voornamelijk de gewrichten aantast. In eerste instantie raakt het gewrichtskapsel ontstoken, wat een zwelling veroorzaakt en de productie van ontstekingsvocht in de hand gaat werken (vooral in knieën, enkels en polsen).

Geleidelijk kan ook het kraakbeen en/of het bot worden aangetast. Op röntgenfoto's kan worden vastgesteld dat het bot na verloop van tijd steeds dunner wordt en dat er zelfs stukjes uit het bot verdwijnen (het zogenaamde erosie-effect).
De ontstekingen bij patiënten met artritis zijn meestal chronisch. De periode van ontsteking verschilt echter zeer sterk. Ze kan lange tijd aanhouden en dan ineens verdwijnen of weer opkomen. Leefstijl en voeding hebben een invloed op dit pijnlijke ongemak.

Hoe artritisklachten verminderen of voorkomen?
Artritis aan de knie voorkomen. Zorg voor sterke dijspieren

Lees ook:
Het verschil tussen artrose en artritis

Bronnen:
Singh S, Khajuria A, Taneja SC, Johri RK, Singh J, Qazi GN.
Boswellic acids: A leukotriene inhibitor also effective through topical application in inflammatory disorders. Phytomedicine. 2008 Jun;15(6-7):400-7.

Das Gupta AB, Hossain AK, Islam MH, Dey SR, Khan AL. Role of omega-3 fatty acid supplementation with indomethacin in suppression of disease activity in rheumatoid arthritis. Bangladesh Med Res Counc Bull. 2009 Aug;35(2):63-8

 

lijn