Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
ABC GEZONDHEID - Artikels
25 december 2018
Wat is cholesterol eigenlijk?
| 25/12/2018 |
Terug Verstuur link Print pagina
lijn
Wat is cholesterol eigenlijk? Cholesterol is niet hetzelfde als vet. Als u een beetje cholesterol zou hebben op het topje van uw vinger, ziet dat er uit als was.

Waardoor ontstaat een hoog cholesterolgehalte?
De lever produceert cholesterol en stuurt het rond om gebruikt te worden bij de productie van hormonen en cel-wanden, en op andere plaatsen in het lichaam. Cholesterolniveaus worden gemeten in milligram (mg) cholesterol per deciliter (dl) bloedserum. Gebaseerd op de resultaten van de Framingham Hart Studie en ander onderzoek, blijkt het ideale niveau onder de 150 mg/dl te liggen. Op dit punt is een hartaanval zeer onwaarschijnlijk.
Spijtig genoeg, ligt het gemiddelde cholesterolniveau bij ons op 205; dit is niet ver van het gemiddelde niveau van slachtoffers van een hartaanval: 244. Het is verbazingwekkend dat het door de federale regering [van de USA] aanbevolen maximum niveau nog steeds zo hoog is als 200.

Wanneer cholesterol in de bloedsomloop vervoerd wordt, wordt het verpakt in lage-densiteit lipoproteïnen (LDL), soms ook 'slechte cholesterol' genoemd. Al is LDL nodig in beperkte hoeveelheid, een hoog LDL cholesterol niveau kan het risico op een hartaanval dramatisch doen toenemen.
LDL levert cholesterol af op verschillende plaatsen in het lichaam. Wanneer cholesterol vrijgegeven wordt door dode cellen, wordt het met het oog op wegruiming ervan, opgenomen in een ander soort van pakket, hoge-densiteits lipoproteïnes (HDL) genoemd, de 'goede cholesterol'.

Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?
Hoe je bloedvaten sterk houden?

Lees ook :
Cholesterol verlagen zonder statines
Kokosolie is goed voor hart en bloedvaten!
Haver betere cholesterolverlager dan stanolen

Bronnen:
Erlund I, Koli R, Alfthan G, Marniemi J, Puukka P, Mustonen P, Mattila P, Jula A. Favorable effects of berry consumption on platelet function, blood pressure, and HDL cholesterol. Am J Clin Nutr. 08-02;87(2):323-31.
Nakashima M, Sakurai M et al. Dietary glycemic index, glycemic load and blood lipid levels in middle-aged Japanese men and women. J Atheroscler Thromb. 2010 Oct 27;17(10):1082-95. Epub 10 07 30

 

lijn