Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 januari 2016
Wateroefeningen voor artrosepatiënten
| 07/01/2016 |
Terug Verstuur link
lijn
Wateroefeningen voor artrosepatiënten Regelmatig rustig wandelen in het water vermindert de pijn van mensen die lijden aan knie- en heupartrose. Australische wetenschappers, die verbonden zijn aan de universiteit van Sydney, hebben de effecten van 'waterwandelen' onderzocht bij 152 patiënten met artrose. De deelnemers aan deze studie waren 59 tot 85 jaar oud. Ze leden allemaal aan chronische knie- of heupartrose. Een niet actieve controlegroep met dezelfde symptomen moest het verschil aantonen tussen de watertherapie en de klassieke behandeling met pijnstillers. Alle deelnemers van de hydrotherapie (waterwandelen) gaven na drie maanden toe dat ze duidelijk minder pijn hadden en minder pijnstillers nodig hadden.

Hun (pijnloze) bewegingsmogelijkheden verbeterden alsook hun algemene lichamelijke conditie. 67 procent van de deelnemers, die aan de watertherapie hadden deelgenomen, gaven toe dat ze ook weken na het einde van de studie nog steeds minder artroseklachten hadden. Volgens de onderzoekers volstaan twee waterwandelingen van een uur per week om knie- en heupartrosepatiënten een betere levenskwaliteit te geven.

Hoe heupartrose voorkomen?
Hoe het risico op artroseklachten verminderen?

Meer lezen:
Drie natuurlijke artroseremmers
Iedereen krijgt gewrichtsklachten
Natuurlijke middelen tegen artrose

Bronnen:
Fransen M, Nairn L et al., Physical activity for osteoarthritis management: a randomized controlled clinical trial evaluating hydrotherapy classes, Arthritis Rheum. 07 04 15;57(3):407-14.

 

lijn