Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
19 augustus 2010
Weinig goede zonnebrandoliën op de markt
| 19/08/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Weinig goede zonnebrandoliën op de markt De 'Environmental working group' van Washington evalueerde 500 Amerikaanse zonnebrandoliën, maar gaven slechts 39 producten een voldoende.
Eerst en vooral beschermen ze wel tegen UV(B)-straling, maar amper tegen UV(A)-straling. UV(B)-straling veroorzaakt zonnebrand, maar het is de UV(A)-straling die huidkanker doet ontstaan. Huidkanker is nog altijd de belangrijkste reden waarom je zonnebrandolie zou moeten gebruiken. Goed nieuws is dat de Europese zonnebrandoliën meestal wel de UV(A)-straling tegenhouden!

Mensen die zich met zonnebrandolie insmeren, voelen zich te veilig. Ze lopen extra lang in de zon, zodat ze zich na een tijd toch verbranden. Regelmatig insmeren hoort er ook bij.
Sommige producten bevatten grote hoeveelheden vitamine A. Dat klinkt goed, maar vitamine A zou de ontwikkeling van huidkanker versnellen (hiervoor geeft de wetenschap evenwel nog geen uitsluitsel).

Tot slot zitten er in zonnebrandoliën chemicaliën, zoals oxybenzon, die de hormoonhuishouding in het lichaam verstoren.
Het gebruik van kledij en hoeden en je toevlucht zoeken in de schaduw zijn nog altijd de meest betrouwbare maatregelen tegen zonnebrand. Eet ook veel antioxidantrijke voeding, wat zeker zinvol is in de preventie van huidkanker.

Tips tegen zonnebrand
Tips voor zonnekloppers

Bronnen:
EWG's 2010 Sunscreen Guide. Sunscreens Exposed: 9 surprising truths

 

lijn