Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
6 april 2012
Welke supplementen als vetverbranders?
| 06/04/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Welke supplementen als vetverbranders? Een aantal voedingssupplementen worden gelabeld als 'vetverbranders', omdat ze het energieverbruik in het lichaam verhogen. Het gaat om cafeïne, carnitine, chroom, fucoxanthine, groene thee, kelp, taurine, geconjugeerde linolzuur, forskoline en vele andere.
Wondermiddelen zijn het niet, maar mogelijk bieden ze wel extra ondersteuning.

Cafeïne verhoogt het energieverbruik in rust en bij lichte inspanningen. Zelfs een lage dosis cafeïne (100 mg; 1 à 2 koppen koffie) kan al effecten hebben, al stellen sommige onderzoekers dat de effecten verminderen zodra iemand gewend is aan cafeïne.
Fucoxanthine, een antioxidant uit de bruine zeewier, verhoogt het energieverbruik bij muizen. In een studie met mensen zorgde een extract (600 mg) voor gewichtsverlies van vijf kilogram.
Het vetverbrandend vermogen van groene thee is ook goed aangetoond.
Koffie, groene thee en bruine zeewier (kelp) kunnen bovendien probleemloos in een natuurlijk afslankprogramma opgenomen worden.
Verder is geconjugeerd linolzuur veelbelovend om gewicht te verliezen, maar voor chroom en taurine zijn te weinig studies gedaan.

Gezond vermageren, hoe doe je dat?

Meer lezen:
Supplementen die je helpen bij vermageren

Bronnen:
Jeukendrup AE, Randell R. Fat burners: nutrition supplements that increase fat metabolism. Obesity reviews (2011) 12, 841-851

 

lijn