Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
8 juni 2015
Wereldgezondheidsorganisatie: 'Roundup waarschijnlijk kankerverwekkend'
| 08/06/2015 |
Terug Verstuur link
lijn
Wereldgezondheidsorganisatie: 'Roundup waarschijnlijk kankerverwekkend' Het kankeragentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO oordeelt nu dat glyfosaat 'waarschijnlijk' kankerverwekkend is. Glyfosaat is het actieve ingrediënt van Roundup en is de meest toegepaste onkruidbestrijder ter wereld. Producenten hebben glyfosaat steeds als oerveilig en milieuvriendelijk afgeschilderd. Zo laten ze zelfs uitschijnen dat het tien keer minder giftig is als cafeïne!

De WHO heeft de status van glyfosaat samen met vier andere bestrijdingsmiddelen veranderd op basis van de recentste rapporten. Dat glyfosaat kanker veroorzaakt bij mensen, is voorlopig niet overtuigend bewezen. Maar de dierstudies die aantonen dat glyfosaat kankerverwekkend is, zijn wel overtuigend. In 1985 had glyfosaat al de status van 'mogelijk kankerverwekkend' gekregen, maar eigenaardig genoeg werd dat in 1991 herroepen. In Nederland is verkoop van glyfosaat aan particulieren inmiddels verboden; in België denkt men daar voorlopig niet aan.

Hoe ontstaat kanker?
Hoe voorkom je darmkanker!

Lees ook:
Roundup in opspraak!
Pesticiden oorzaak van alzheimer?!
B-vitaminen zuiveren het lichaam van DDT

Bronnen:
Guyton KZ, Loomis D, Grosse Y, El Ghissassi F et al. Carcinogenicity of tetrachlorvinphos, parathion, malathion, diazinon, and glyphosate. Lancet Oncol. 2015 Mar 20. pii: S1470-2045(15)70134-8

 

lijn