Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
23 augustus 2019
Westers dieet maakt ons dom
| 23/08/2019 |
Terug Verstuur link
lijn
Westers dieet maakt ons dom Het westerse dieet heeft negatieve effecten op de hersenfuncties. Hoewel wetenschappers niet gauw het woord 'dom' zullen gebruiken, zien ze in hun onderzoek wel dat een voedingaspatroon rijk aan vetten en geraffineerde suikers (het westers dieet) ons niet bepaald slimmer maakt. Bij mensen die veel verzadigde vetten eten, merken wetenschappers een daling van de 'cognitieve scores', met name een slechtere concentratie en verwerkingssnelheid. Mede door het westerse dieet vergeten mensen sneller wanneer ze het laatst gegeten hebben en beginnen ze sneller aan een volgende maaltijd!

Zoetigheden, bewerkt vlees (worst, hamburgers, spek ...), geraffineerde granen en producten met volle melk verlagen de prestaties van de hersenen en het geheugen. Omdat deze waarnemingen bevestigd worden door dierstudies, zijn de onderzoekers overtuigd van een oorzakelijk verband tussen het westerse dieet en hersenfuncties.
Ze verklaren bovendien dat westers dieet een oorzaak is van hersenziekten zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson-dementie, en van ontwikkelingsstoornissen zoals ADHD en ADD'.

Hoe voorkom je hersenveroudering ?
Bescherming en ontwikkeling van cognitie en intelligentie

Meer lezen:
Aspartaam beschadigt hersenen
Westerse voeding slecht voor de nieren
Beter doorbloeding hersenen door wilde haver

Bronnen:
Francis H, Stevenson R. The longer-term impacts of Western diet on human cognition and the brain. Appetite 63 (13) 1 19–128

 

lijn