Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
16 september 2011
Wit brood veroorzaakt ongezond vet
| 16/09/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Wit brood veroorzaakt ongezond vet Wit brood of volkorenbrood, een juiste keuze kan het verschil maken. Mensen die enkel volkoren brood eten, hebben minder vetopslag rond de organen. Vetopslag rond de organen is gevaarlijker dan vetopslag onder huid: het leidt sneller tot diabetes en cardiovasculaire aandoeningen.

Sinds het ontstaan van de landbouw heeft de mens moeten zwoegen voor zijn brood. Maar nu dat de landbouwtechnieken verbeterd zijn, en honger in de westerse landen bijna niet meer bestaat, zijn we dit brood gaan verarmen: tijdens de productie van witte bloem worden immers de meeste vezels, B-vitaminen, vitamine E, ijzer en magnesium eruit gezeefd. Wit brood - zoals vele andere verwerkte graanproducten - is dus calorierijk, maar weinig voedzaam. Mogelijk zijn die vitaminen 'broodnodig' om het vet op de juiste plekken in het lichaam op te slaan.

Hoe gezonder eten?
Gezond vermageren, hoe doe je dat?

Bronnen:
McKeown NM et al. Whole- and re\ufb01ned-grain intakes are differentially associated with abdominal visceral and subcutaneous adiposity in healthy adults the Framingham Heart Study. Am J Clin Nutr 2010;92:1165-71

 

lijn