Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
16 oktober 2017
Yoga en meditatie reguleren inflammatie
| 16/10/2017 |
Terug Verstuur link
lijn
Yoga en meditatie reguleren inflammatie Inflammatie, of ontsteking, is de sleuteloorzaak van vele chronische ziekten: hart- en vaatziekten, diabetes, artritis (ontstoken gewrichten), en zelfs kanker. Nu blijkt dat het regelmatig beoefenen van zowel yoga als meditatie het immuunsysteem ondersteunen en ontsteking verminderen, maar tevens de hersengezondheid en alertheid verbeteren.
Californische onderzoekers monitorden een groep deelnemers gedurende een intensieve yogacursus die drie maanden duurde. De cursus omvatte ook meditatie en vegetarische voeding. De onderzoekers namen hersenscans en bloedstalen van alle deelnemers vóór en nà de cursus.

De resultaten: een verhoging van de hersenmarkers die betrokken zijn bij leren en geheugen, evenals deze voor stemming en stressrespons. Het meest significant was echter een verbetering van de biomarkers voor inflammatie en immuniteit.
De onderzoekers besluiten dat yoga en meditatie goed zijn voor het algemeen welbevinden (well being). Maar in combinatie met vroegere onderzoeken stellen ze dat het vooral meditatie is die verantwoordelijk is voor het grootste deel van de resultaten, eerder dan yoga en het vegetarisch dieet.

Geef je hart de optimale bescherming!
Hoe voorkom je hersenveroudering ?

Meer lezen:
Langer leven met yoga
Omega-3 tegen inflammatie en chronische ziekten
Meditatie: de meest eenvoudige remedie tegen stress

Bronnen:
Cahn BR et al. Yoga, Meditation and Mind-Body Health: Increased BDNF, Cortisol Awakening Response, and Altered Inflammatory Marker Expression after a 3-Month Yoga and Meditation Retreat. Frontiers in Human Neuroscience, 2017; 11: doi: 10.3389/fnhum.2017.00315)
Bower JE, Irwin MR. (). Mind-body therapies and control of inflammatory biology: a descriptive review. Brain Behav. Immun. 2015; 51:1–11.
Aggarwal BB, et al. Inflammation and cancer: how hot is the link? Biochem. Pharmacol. 2006; 72:1605–1621.
Black DS, et al. Yogic meditation reverses NF-kB and IRF-related transcriptome dynamics in leukocytes of family dementia caregivers in a randomized controlled trial. Psychoneuroendocrinology 2013; 38:348–355.

 

lijn