Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
19 november 2008
Yoga en zon voor een zelfstandig bestaan
| 19/11/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Yoga en zon voor een zelfstandig bestaan Het is logisch dat de spieren en de beenderen, naarmate de levensjaren vorderen, verzwakken. Niet getrainde spieren en botten die geen optimale voeding krijgen breken vanaf het veertigste levensjaar af. Het valrisico stijgt dan evenredig met de kans op een ziekenhuisopname die het gevolg is van een breuk. Enkel degelijke voeding en aangepaste lichaamsbeweging kunnen de iets ouder wordende man en vrouw beschermen tegen een ongelukkige val. Wandelen en eenvoudige yogaoefeningen zijn ideaal om vijftigplussers risicoloos de nodige spierkracht terug te geven. De voorwaarde is wel dat de oefenintensiteit niet te zwaar is en dat de regelmaat primeert.

Om sterke botten te krijgen zijn vooral calcium en vitamine D3 nodig. Beide stoffen zijn terug te vinden in talloze voedingssupplementen, maar men kan ze ook dagelijks consumeren door melkproducten te gebruiken en een half uur van de zon te genieten (als die zich laat zien). Eenvoudige yogaoefeningen en de genoemde voedselaanvullingen staan borg voor sterke botten en stevige spieren die iedereen in staat stellen, letterlijk en figuurlijk, het ideale evenwicht, tijdens het niet te voorkomen verouderingsproces, te bewaren.

Bronnen:
Howe TE, Rochester L, Jackson A, Banks PM, Blair VA. Exercise for improving balance in older people. Cochrane Database Syst Rev. 2007 Oct 17;(4):CD004963.

 

lijn