Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
31 januari 2014
Yoga superieur bij hartritmestoornissen
| 31/01/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Yoga superieur bij hartritmestoornissen Hartkloppingen, zoals voorkamerfibrillatie, hoeven geen direct gevaar voor het leven te vormen, maar ze zijn wel een bron van angst en depressie bij de patiënt. Yoga helpt goed bij angst en depressie, zo goed zelfs dat het ook de symptomen van hartritmestoornissen onderdrukt. Een studie bewees dat twee keer per week een uurtje yoga volgen voor minder aanvallen van hartkloppingen en een daling van de bloeddruk zorgt. Patiënten vinden dit een aangename therapie, die ze thuis kunnen voortzetten.

De resultaten van dit onderzoek verschenen in het gezaghebbende tijdschrift 'Journal of the American College of Cardiology'. Onderzoekers hebben ook een goede verklaring voor de heilzame effecten van yoga: het onderdrukt de 'stress-as' in het lichaam. De stress-as is een keten van lichamelijke reacties van stresshormonen en de sympathische zenuwactiviteit. Die laatste stelt het lichaam in een voortdurende toestand van 'fight of flight' (waakzaamheid, paraat voor gevaar ...) terwijl er in feite nergens gevaar schuilt! Die voortdurende staat van paraatheid zal op termijn veel inwendige schade toebrengen aan zowel lichaam als geest.
Artsen hebben dus geen reden om yoga niet voor te schrijven, maar het is nog maar de vraag of dit daadwerkelijk in de praktijk zal gebeuren.

Hartritmestoornissen: preventie

Lees ook:
Hartritmestoornissen: mogelijk oorzaken
Yoga als remedie tegen hypertensie
Vitamine C en E tegen hartritmestoornissen

Bronnen:
Lakkireddy D, Atkins D et al. Effect of yoga on arrhythmia burden, anxiety, depression, and quality of life in paroxysmal atrial fibrillation: the YOGA My Heart Study. J Am Coll Cardiol. 2013 Mar 19;61(11):1177-82

 

lijn