Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
3 september 2010
Yoghurt helpende hand bij maagzweren
| 03/09/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Yoghurt helpende hand bij maagzweren In de meeste gevallen van een maagzweer is een behandeling met antibiotica voldoende. Door Probiotica aan de behandeling toe te voegen, verhoog je bovendien de kans op succes.
De standaardtherapie tegen maagzweer is erop gericht om de maagbacterie 'Helicobacter pyloris' uit te roeien. De arts zal dan in eerste instantie een combinatie van een maagzuurremmer en twee antibiotica voorschrijven. Toch faalt die behandeling in 10% à 23% van de gevallen. De arts zal dan als tweede poging een derde antibioticum aan de medicatie toevoegen.

In Taiwan zagen onderzoekers dat een voorbehandeling met yoghurt de slaagkansen van de tweede poging verhoogde. Bij 138 patiënten zagen ze genezing bij 91% van de gevallen, in vergelijking met 76% zonder yoghurt. De patiënten moesten de yoghurt gedurende vier weken voorafgaand de behandeling eten.
Maagbacteriën beginnen steeds meer resistent te worden tegen antibiotica. De (goede) bacteriën in yoghurt verzwakken de maagbacteriën, zodat ze gevoeliger worden voor de antibioticatherapie.

Brandend maagzuur: Hoe voorkomen?

Bronnen:
Bor-Shyang S, Hsiu-Chi C et al. Pretreatment with Lactobacillus- and Bifidobacterium-containing yogurt can improve the efficacy of quadruple therapy in eradicating residual Helicobacter pylori infection after failed triple therapy. Am J Clin Nutr 2006;83:864-9

 

lijn