Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 maart 2011
Zal stevia onze gezondheid redden?
| 01/03/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Zal stevia onze gezondheid redden? Diabetes komt steeds vaker voor, in die mate zelfs dat men spreekt van een diabetesepidemie. In Amerka heeft 7% van de bevolking diabetes type 2; in Europa is dat nog maar 4%.
Een mogelijke oorzaak is de overmatige consumptie van suiker, een idee dat al bijna honderd jaar bestaat. Immers moesten we vroeger hard werken om onze energie uit voeding te halen, terwijl we vandaag geen voet meer hoeven te verzetten om een breed scala van zoetigheid binnen te krijgen.
De natuurlijke suikervervanger stevia kan ons hierbij helpen. In stevia zit een stof (stevioside) die 300 keer zoeter is dan suiker. Extracten van de blaadjes van stevia zijn 20 à 40 keer zoeter. Omdat stevia geen calorieën bevat, heeft het geen invloed op de bloedsuiker wat stevia bijzonder geschikt maakt als suikervervanger voor diabetici.

Stevioside is hittestabiel tot 200 °C. Een lekkere cake bakken met stevia blijft echter een uitdaging, omdat je maar enkele druppeltjes van stevia nodig hebt. Om je suikervrije cake smeuïg te maken, zul je een ander ingrediënt dan suiker moeten vinden...

Bronnen:
Chen TH, Chen SC et al. Mechanism of the hypoglycemic effect of stevioside, a glycoside of Stevia rebaudiana. Planta Med. 2005 Feb;71(2):108

 

lijn