Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Kiest u voor: ...
ABC GEZONDHEID - Artikels
7 december 2007
Zelfs minieme hoeveelheden lood veroorzaken ADHD
| 07/12/2007 |
Terug Verstuur link
lijn
Zelfs minieme hoeveelheden lood veroorzaken ADHD Het begint er meer en meer op te lijken dat de moderne samenleving de voornaamste factor is in het ontstaan van ADHD bij kinderen en volwassenen. Zelfs de kleinste hoeveelheden lood in het bloed veroorzaken ADHD en andere hersen-gerelateerde aandoeningen. Tot dat besluit komen wetenschappers die verbonden zijn aan de universiteit van Michigan (V.S.). De studieresultaten werden publiceerd in het wetenschappelijk vakblad 'Biological Psychiatry'. De onderzoeksleider van deze studie, professor Joel Nigg, schrijft dat alle lood uit de atmosfeer en uit onze leefomgeving zou moeten verdwijnen.

Er zijn volgens de professor heel duidelijke bewijzen dat de kleinste loodconcentraties leiden tot een lagere intelligentiequotient bij kinderen én volwassenen. Daarom moeten er wereldwijd strenge maatregelen genomen worden om de loodconcentraties tot nul te herleiden. Er bestaat immers geen veilige minimale norm. Lood wordt vandaag - volgens de Amerikaanse wetenschappers - nog teruggevonden in de uitlaatgassen van oudere auto's en vrachtwagens, in speelgoed, cosmeticaproducten, reinigingsmiddelen, elektrische toestellen en oude waterleidingen.
De neurotoxische gevolgen van zeer kleine hoevelheden lood in het bloed zorgen voor een gebrekkige groei van de hersenen. De vorming van de synapsen (zenuwoverdracht) verloopt volgens professor Joel Nigg niet optimaal. Synapsen zijn o.a. van cruciaal belang in het zelfbeheersingmechanisme van iedere mens.

Meer lezen: Concentratieproblemen oplossen door ritme en voeding

Bronnen:
Labie D.
Developmental neurotoxicity of industrial chemicals
Med Sci (Paris). 2007 Oct;23(10):868-72.

Nigg JT, Knottnerus GM, Martel MM, Nikolas M, Cavanagh K, Karmaus W, Rappley MD.
Low Blood Lead Levels Associated with Clinically Diagnosed Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder and Mediated by Weak Cognitive Control. / Biol Psychiatry. 2007 Sep 12;

Petrone LR. Iron deficiency, lead poisoning, and development. Arch Pediatr Adolesc Med. 2007 May;161(5):523

 

lijn