Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 januari 2012
Ziektepreventie is voor iedereen zeer winstgevend
| 01/01/2012 |
Terug Verstuur link
lijn
Ziektepreventie is voor iedereen zeer winstgevend Gezondheidsexperten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) vinden het betreurenwaardig dat de meeste regeringen van de Westerse landen slecht 3 procent van hun gezondheidsbudget investeren in preventieve gezondheidszorg. "Dat is veel te weinig", vertelt Catherine Le Galès-Camus die gespecialiseerd is in niet overdraagbare ziekten en mentale gezondheidszorg binnen de WGO. "Het is duidelijk dat de meeste regeringsleiders nog niet hebben becijferd hoe groot de rendabiliteit van preventie wel is", zegt ze.
Volgens de hoge WGO-ambtenaar kan er niet gesproken worden over gezondheid zonder daarbij de economie van een land bij te betrekken. "Zonder economisch voordeel zal geen enkele regering, of op de kleinste schaal geen enkele persoon, de nodige preventieve gezondheidsinvesteringen vrijmaken", verklaart Catherine Le Galès-Camus op besliste toon. "Er is nochtans geen economische vooruitgang mogelijk zonder een gezonde bevolking, en vice versa".
"Ruim 60 procent van de vroegtijdige sterfgevallen worden vandaag veroorzaakt door chronische ziekten die te voorkomen zijn. De hart- en vaataandoeningen doden vandaag vijfmaal meer mensen dan AIDS".
"Het is de hoogste tijd dat politieke bewindvoerders - en ieder mens afzonderlijk - de weg van de preventieve gezondheidszorg inslaat. Een aantal grote ondernemingen doet dit reeds omdat ze weten dat gezonde werknemers beter en gemotiveerder presteren dan uitgebluste mannen en vrouwen.
De bedrijven weten heel goed waarmee ze bezig zijn. Iedere geïnvesteerde euro in preventieve gezondheidsmaatregelen levert - over een termijn van zestig jaar - 4.07 euro winst op.

Bronnen:
La Conférence à la prévention de la maladie s’est déroulée du 18 au 21 juin 2007 à Montreal (Canada)

 

lijn