Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
12 oktober 2010
Zijn extra vitaminen nodig?
| 12/10/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
Zijn extra vitaminen nodig? Vitaminen, mineralen en een aantal fytopreparaten (plantaardige extracten) vormen mee het basisvoedsel van het menselijk lichaam. Het is dan ook logisch dat mensen onder bepaalde voorwaarden hun hele leven lang bepaalde supplementen kunnen gebruiken om gezond te blijven. Vandaag bestaat er nogal wat discussie rond het feit of vitaminen wel of niet nodig zijn. In de medische wereld blijft men bij de gedachte dat een gevarieerde voeding de beste garantie is om gezond te blijven. In theorie is dit juist. De praktijk bewijst echter het tegendeel. Veel mensen hebben de gelegenheid niet om dagelijks biologische groenten en vlees te kopen, laat staan dat de tijd er is om te koken. Daarom eten steeds meer werkende mannen en vrouwen fastfood en kantklare gerechten. Spijtig genoeg zitten in die degelijk bereide schotels onvoldoende vitaminen en mineralen waardoor er in het lichaam langzaam maar zeker een vitaminetekort ontstaat.

Flexibiliteit is zonder enige twijfel een economisch rendabel instrument. Het menselijk lichaam heeft echter regelmaat nodig. Door de hectische levenstijl ontbreekt die regelmaat en ontstaat er stress. Een bedenkelijke voedingskwaliteit, flexibiliteit en stress zijn drie redenen waarom mensen vandaag veel meer vitaminen en andere voedingssupplementen nodig hebben dan 25 jaar geleden.

Hoe gezonder eten?
Kinderen en vitaminen

Bronnen:
Ferguson LR, Philpott M. : Cancer prevention by dietary bioactive components that target the immune response.
Curr Cancer Drug Targets. 2007 Aug;7(5):459-64

Baker H. : Nutrition in the elderly: Hypovitaminosis and its implications.
Geriatrics. 2007 Aug;62(8):22-6

Sebastian RS, Cleveland LE, Goldman JD, Moshfegh AJ.
Older adults who use vitamin/mineral supplements differ from nonusers in nutrient intake adequacy and dietary attitudes. - J Am Diet Assoc. 2007 Aug;107(8):1322-32.

 

lijn