Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
22 januari 2013
Zink belangrijk bij maculaire degeneratie
| 22/01/2013 |
Terug Verstuur link
lijn
Zink belangrijk bij maculaire degeneratie De Nederlandse hoogleraar oogheelkunde Carel Hoyng gaf op het Landelijk Voedingsgeneeskundig Congres (Amsterdam) een overzicht van de invloed van antioxidanten op maculaire degeneratie. De grootste studie die over dit onderwerp gedaan werd, was de ARED-studie, en die toonde dat antioxidanten de ziekte afremde met 25%. De deelnemers aan die studie namen naast een supplement met antioxidanten ook zink in.

'We schatten dat zink 22% van het gunstige effect voor zijn rekening nam,' zei prof. Hoyng. Hij onderzoekt momenteel het mechanisme dat achter het beschermend effect van zink zit. Hij denkt dat ontstekingsprocessen aan de basis van maculadegeneratie zitten, en dat zink die ontstekingsprocessen kan afremmen. Ook luteïne zou ontstekingsremmend kunnen werken. Luteïne zit van nature in de ogen als een soort filter tegen schadelijke lichtgolven.

Eenvoudige tips tegen vermoeide ogen

Meer lezen
Tabaksrook en maculaire degeneratie
Antioxidanten brengen hoop voor mensen met maculaire degeneratie

Bronnen:
Capitum Selectum: Voedingssupplementen bij Leeftijdsgebonden Maculadegeneratie. 21 november 2012; Landelijk Voedingsgeneeskundig Congres (Amsterdam)
http://www.voedingsgeneeskundigcongres.nl/

 

lijn