Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
8 augustus 2014
Zoethout en bosbes, twee natuurlijke maagzuurremmers
| 08/08/2014 |
Terug Verstuur link
lijn
Zoethout en bosbes, twee natuurlijke maagzuurremmers De combinatie van zoethout en bosbes onderdrukt de symptomen van brandend maagzuur bij patiënten die regelmatig 'het zuur' voelen opkomen. Klachten zoals borstpijn, zuurbrand, buikpijn, zure oprispingen, heesheid en hoest verminderen beduidend na acht weken. Alle patiënten, inclusief de controlegroep, namen ook een farmaceutische maagzuurremmer (2x 20 mg pantoprazole).

Het actieve ingrediënt van zoethout heet glycyrrhetinezuur, een stof die ook de bloeddruk kan verhogen. Het supplement dat de onderzoekers aan de patiënten gaven, bevatte slechts 25 mg glycyrrhetinezuur, een dosis die veel te laag is om invloed te hebben op de bloeddruk. De onderzoekers gebruikten alginaat als vulmiddel, zodat het actieve ingrediënt langer in contact bleef met de maagwand. De blauwe anthocyaninen uit bosbes (20 mg per supplement) beschermen ook de slijmvliezen van de maagwand.

Brandend maagzuur: Hoe voorkomen?

Meer lezen:
Bijwerkingen van maagzuurremmers
Brandend maagzuur onderschat probleem bij slaapproblemen
Geen maagzweer meer door brandend maagzuur met broccoli

Bronnen:
Di Pierro F, Gatti M, Rapacioli G, Ivaldi L. Outcomes in patients with nonerosive reflux disease treated with a proton pump inhibitor and alginic acid ± glycyrrhetinic acid and anthocyanosides. Clin Exp Gastroenterol. 2013;6:27-33

 

lijn