Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Vergeet u vaak dingen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
30 juni 2020
Zon en vitamine D gelinkt aan lager allergierisico?
| 30/06/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Zon en vitamine D gelinkt aan lager allergierisico? De meest diverse voedingsallergieën zijn in opmars: van pindanoten tot melk, eieren, vruchten… Het is niet altijd duidelijk waarom onschuldige, gezonde voedingsmiddelen dergelijke onaangepaste reacties kunnen uitlokken, gaande van vervelend tot dodelijk.

Japanse onderzoekers lichten een tipje van de sluier op met de vaststelling dat het geboorteseizoen het risico op voedingsallergieën en atopische dermatitis beïnvloedt. Ze legden de link met de hoeveelheid vitamine D-productie in de huid onder invloed van UV-B. Vitamine D én UV-licht hebben een regulerende invloed op de darmbarrière en darmflora. Tekorten blijkt allergieën te verslechteren, vitamine D-suppletie kan deze verzachten.

Een IJslandse studie ondersteunt dit en stelt dat vitamine D suppletie voor kinderen essentieel is in Noordelijke streken. Ze voegen er nog enkele raadgevingen bij voor jonge moeders om allergieën en astma te voorkomen: enkel borstvoeding tot de leeftijd van 6 maanden, gedeeltelijke borstvoeding tot 1 jaar, of langer. En zeker geen vaste voeding vóór 4 maanden!

Maatregelen tegen allergie
Hoe geraak je van astma af?

Meer lezen:
De voordelen van borstvoeding
Preventie pinda- en andere voedselallergieëna>
Moedermelk essentieel voor darmgezondheid van de baby

Bronnen:
Matsui T et al. Food allergy is linked to season of birth, sun exposure, and vitamin D deficiency. Allergol Int. 2019 Apr;68(2):172-177.
Thorisdottir B et al. Infant Feeding, Vitamin D and IgE Sensitization to Food Allergens at 6 Years in a Longitudinal Icelandic Cohort. Nutrients. 2019 Jul 23;11(7).

 

lijn