Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
4 mei 2020
Zout is gevaar voor de gezondheid
| 04/05/2020 |
Terug Verstuur link
lijn
Zout is gevaar voor de gezondheid Mensen die veel natrium (onder meer uit keukenzout) eten, maar weinig kalium (groenten en fruit) innemen, hebben bijna 50 % meer kans om te sterven aan welke ziekte dan ook. De kans op een hartinfarct ligt zelfs dubbel zo hoog. Zo luiden de conclusies van een studie uit de VS.
Natrium en kalium zijn twee belangrijke mineralen die in het lichaam elkaars tegenpolen zijn. Jammer genoeg zit er in onze voeding veel te veel natrium (via overmatig gebruik van keukenzout) en te weinig kalium. Vooral voedingsproducten die we in de winkel kopen, bevatten te veel zout. Keukenzout heeft een directe invloed op de bloedvaten, die zelfs vlak na een maaltijd zichtbaar is.

Je gebruikt bijna geen zout in de keuken en je let erop dat je zoutloze voedingswaren koopt? Dan zou het kunnen dat jouw huisarts jou te veel zout voorschrijft! Vele medicamenten bevatten veel natrium, die een slechte impact hebben op de hartgezondheid.
Patiënten die medicatie nemen waarin natrium verwerkt is, worden vaker getroffen door een hartaanval dan patiënten die zoutloze medicatie voorgeschreven kregen. Dat bleek uit een studie die enkel rekening hield met medicatie op voorschrift. Geneesmiddelen en supplementen die vrij te verkrijgen zijn, werden niet eens meegeteld.

Hypertensie preventief benaderd
Geef je hart de optimale bescherming!

Meer lezen:
Zout zet aan tot vettig eten
Tips voor minder zoutgebruik
Zout verstoort bloedvaten onmiddellijk

Bronnen:
Yang Q, Liu T et al. Sodium and potassium intake and mortality among US adults. Arch Intern Med. 11;171(13):1183-1191
Dickinson KM, Clifton PM et al. Endothelial function is impaired after a high-salt meal in healthy subjects. Am J Clin Nutr doi: 10.3945/ajcn.110.006155
George J, Majeed W et al. Association between cardiovascular events and sodium-containing effervescent, dispersible, and soluble drugs: nested case-control study. BMJ. 13 11 26;347:f6954. doi: 10.1136/bmj.f6954.

 

lijn