Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
17 november 2008
Zwaarlijvigheid kan kinderen doden!
| 17/11/2008 |
Terug Verstuur link
lijn
Zwaarlijvigheid kan kinderen doden! Uit een pas verschenen Amerikaanse studie blijkt dat zwaarlijvige kinderen bloedvaten hebben van mensen die vijfig jaar en oud zijn. Onderzoekers gingen bij zeventig obesitaskinderen, die tussen zes en negentien jaar jong waren, na hoe de kwaliteit van de bloedvaten was. Dit gebeurde aan de hand van een ultrasoon onderzoek. De artsen stelden vast dat de aders van de kinderen de dikte hadden van een ongezond levende man of vrouw van vijftig jaar. Dit betekent dat jonge mensen al een ernstig verhoogd risico hadden op hart- en vaataandoeningen.

Meer dan 75 procent van de kinderen hadden vooral te lijden onder te hoge cholesterolwaarden. Die werd veroorzaakt door de zwaarlijvigheid. Oorzaak was voeding van slechte kwaliteit en te weinig beweging. Te dikke bloedvaten duiden meestal op plaquevorming en zeer vroege vaatvernauwing door arteriosclerose. De onderzoekers weten niet of kinderen die vermageren terug gezonde bloedvaten krijgen. Professor Cees Vermeer, die verbonden is aan de universiteit van Maastricht, toonde wel aan dat vitamine K2 in staat is om arteriosclerose gedeeltelijk of volledig om te keren.


Meer lezen: Hoe zwaarlijvigheid voorkomen?

Bronnen:
Geetha Raghuveer, MD, department of cardiology, Children's Mercy Hospital, Kansas City., Julian Ayer, MD, Children's Hospital, Westmead, Sydney., Stephen Daniels, MD, PhD, chairman, department of pediatrics, University of Colorado. American Heart Association Scientific Sessions 2008, New Orleans, Nov. 8-12, 2008.

 

lijn