Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Beschermt u zich tegen (winter)virussen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
9 september 2011
Zware benen door problemen met de venen.
| 09/09/2011 |
Terug Verstuur link
lijn
Zware benen door problemen met de venen. Venen hebben als taak bloed terug naar het hart te stuwen om het opnieuw van zuurstof te voorzien. Het hart pompt dit zuurstofarm bloed naar de longen, waar het opnieuw met zuurstof wordt verrijkt. Dit zuurstofrijk bloed gaat dan via slagaders naar de weefsels om die op hun beurt van zuurstof te voorzien. Daarna pompen de venen, tegen de zwaartekracht in, bloed terug naar hart en zo is de cirkel rond.

Voor de venen in onze benen is dit geen gemakkelijke opdracht. Er is immers een grote afstand te overbruggen tussen de voeten en het hart en dit tegen de zwaartekracht in. Hiervoor hebben we een extra krachtbron nl. onze spieren en de kuitspier in het bijzonder. Bij spiercontractie worden de diepe venen als een spons leeg gedrukt. Een ingenieus kleppensysteem verhindert dat het bloed terug naar beneden stroomt. Als hier iets misloopt spreekt men van veneuze insufficiëntie of zware benen.

De gevolgen.
Vorming van oedeem, voeten en enkels die opzwellen na lang zitten of staan.
Deze zwelling is te wijten aan een hoge druk, waardoor vocht door de wand van de kleine bloedvaten wordt gedrukt en opgezwollen voeten het gevolg zijn. Nachtelijke krampen en slaapproblemen veroorzaakt door een tekort aan zuurstof in de spieren.
Tintelingen in onderste ledematen veroorzaakt door zuurstoftekort naar de huid toe.
Spataders verschijnen aan de binnen- en buitenzijde van uw onderste ledematen en evolueren al gauw tot broze bloedvaten die gemakkelijk kunnen uitzetten en ontsierend zijn. Bovendien kunnen ze vaak ontsteken en zeer pijnlijk zijn.

Hoe kun je zware benen verlichten?
Hoe behandel je vochtopstapeling in de weefsels?
Hoe je bloedvaten sterk houden?

Bronnen:
Priollet P, Boisseau MR. : Drugs for veno-lymphatic insufficiency - Rev Prat. 2000 Jun 1;50(11):1195-8

 

lijn