ABC Gezondheid

Hoe chronische enkelgewrichtspijn voorkomen.

Hoe chronische enkelgewrichtspijn voorkomen. Kies voor alle activiteiten de juiste schoenen en train de spieren rond de enkel.
De rug is een dikwijls vergeten onderdeel van de schokdemping op het enkelgewricht. Veel mensen lopen met een holle rug, daardoor kunnen de schokken bij de landing van de voeten niet op een natuurlijke manier door het gehele lichaam opgevangen worden. Trek je onderrug ietsje bol, laat je navel in je bekken zakken. Goede oefeningen daarvoor zijn:
Op handen en knieën gaan zitten en je rug hol en bol maken.
Je moet je spieren in en rond je kuit die dienen voor de stabiliteit te trainen. Dat doe je op de volgende wijze:

Ga op een stoel zitten. Doe je knieën tegen elkaar en til de binnenkant van je blote voeten op, hou dat een paar seconden vast, zak even terug naar het uitgangspunt, til dan de binnenkant weer op etc. Doe deze oefening zeker drie keer per week minimaal één minuut.
Ga op een stoel zitten. Doe je knieën tegen elkaar, maar zet je blote voeten iets uit elkaar op de grond.
Trek de buitenzijde van de voeten op. (Druk je enkels naar elkaar.). Je kunt deze oefening direct na de vorige doen.
Loop afwisselend op de verschillende kanten van een holle en bolle weg.
Om de natuurlijke demping van je spieren en pezen rond het enkelgewricht te trainen zijn allerlei sprongoefeningen voorhanden. Deze moeten gedaan worden met sprong- veerkracht vanuit de enkels en de tenen. Dat bereik je door sprongetjes te maken waarbij je niet of nauwelijks door je knieën buigt.