ABC Gezondheid

Hoe het gebruik van antibiotica vermijden?

Hoe het gebruik van antibiotica vermijden? Mensen met een ijzersterk immuunsysteem worden zelden of nooit ziek. Je kent ze misschien, de senioren van zeventig of tachtig jaar oud die tijdens hun hele leven nooit een huisarts hebben gezien. Het zijn mensen die, bewust of niet, heel gezond leven. Concreet betekent dit dat ze meer dan 8 uur per etmaal slapen, een geregeld leefpatroon hebben zowel gedurende de werkweek als tijdens het weekend. Ze eten gevarieerd en gezond. Hun voorkeur gaat uit naar volkorenproducten, fruit, groenten, vis en een zeer bescheiden hoeveelheid alcoholische dranken. Het zijn ook mannen en vrouwen die dagelijks de nodige beweging nemen. Ze wandelen of fietsen veel. Tot slot hebben ze weinig of geen interesse in wat er ver van hun bed gebeurt. De leefwereld klein en vertrouwd houden is een gratis medicijn op zich.
Teveel informatieprikkels kan mensen ziek maken. Het zijn vaak ook mensen die geloven in 'grootmoeders geneeskunde'. Kleine kwaaltjes lossen ze op door te vasten, veel water te drinken, te rusten of bepaalde kruiden te gebruiken.

Sommigen kopen ook voedingssupplementen om hun afweersysteem optimaal te houden. Ze weten dat ze het overgrote deel van hun gezondheid in eigen handen hebben.
Aan mensen uit hun omgeving die ziek worden en die antibiotica moeten innemen geven ze de raad om na de antibioticakuur bij de drogist langs te gaan. Hij beschikt over een aantal middeltjes waarvan bewezen is dat ze de negatieve gevolgen van de antibiotica relatief snel kunnen neutraliseren.