ABC Gezondheid

Je lichaam niet ontgiften betekent ziek worden

Je lichaam niet ontgiften betekent ziek worden Hoewel het niet eenvoudig is aan te tonen hoe de chemicaliën in ons lichaam onze gezondheid beïnvloeden, zijn er toch wetenschappers die een werking hebben kunnen aantonen. Twee verschijnselen komen geregeld terug bij enkele van de meest beruchte chemische stoffen:

- Verstoring van de hormoonhuishouding. Chemicaliën bootsen de werking van hormonen na of blokkeren die juist. Hierdoor kunnen ze voortplantingsorganen aantasten, het aantal spermacellen verminderen, de kwaliteit ervan beïnvloeden en de vruchtbaarheid aantasten. Ook wordt deze verstoring in verband gebracht met problemen bij de ontwikkeling.

- Aantasting van het het immuunsysteem. Vanwege de chemische stoffen raakt het lichaam ‘in verwarring’. Het is daardoor niet meer in staat te herkennen wat lichaamseigen is en wat niet. Dat proces zie je ook bij auto-immuunziekten als diabetes, artritis en lupus.

Volgens de Environmental Working Group, een invloedrijke milieu-organisatie in de Verenigde Staten, kunnen de chemische stoffen in ons lichaam verder in verband worden gebracht met de volgende ziekten en aandoeningen: kanker; geboorte-afwijkingen; vertraagde ontwikkeling; verminderd gezichts- of gehoorvermogen; buikklachten; nierproblemen; huidproblemen; aantasting van de hersenen, het zenuwstelsel en de voortplantingsorganen; klachten aan longen, luchtwegen en lever; en hart- en vaatziekten.