ABC Gezondheid

Hoe RSI in de pols (acute polsgewrichtspijn) voorkomen?

Hoe RSI in de pols (acute polsgewrichtspijn) voorkomen? In de wetenschappelijke literatuur vindt men nogal wat studies die stellen dat iedere 45 minuten beeldschermwerk moet afgewisseld worden met 15 minuten waarin andere werkzaamheden moeten uitgeoefend worden. Tegenwoordig bestaat ook de zogenaamde beeldschermtachograaf. Net als vrachtwagenchauffeurs hun rust- en rijtijden moeten bijhouden, is het goed dat beeldschermwerkers micropauzes en rustpauzes inlassen om acute polsgewrichtspijn en dito ellobooggewrichtspijn te voorkomen.
De Beeldschermtachograaf maakt onderscheid tussen micropauzes en rustpauzes. Micropauzes zijn korte pauzes van ten minste 20 seconden. Juist deze korte ontspanningsperiodes dragen zeer effectief bij aan voorkoming van RSI. Ze helpen de doorbloeding in schouder en nek te herstellen, zodat schade door langdurige statische belasting in het lichaam wordt voorkomen.

Daarnaast is het van belang dat men in de loop van de dag ook genoeg langere pauzes neemt, minimaal vijf minuten pauze en maximaal vijftien minuten per uur beeldschermwerk. Deze wettelijke verplichte pauzes zorgen voor voldoende herstel van dynamische belasting in armen, polsen en handen.
De daglimiet is er tenslotte om RSI aan polsen, elleboog en nek te voorkomen
Het is daarom verstandig om per werkdag niet meer dan zes uur beeldschermwerk te verrichten.
Bij uw drogist vindt u ook versterkende en herstellende natuurlijke producten die belaste spieren sneller ontspannen.