ABC Gezondheid

Belangrijke mineralen en vitaminen bij zwangerschap

Belangrijke mineralen en vitaminen bij zwangerschap Bijna de helft van de vrouwen heeft extra ijzer nodig, ondanks dat ze gezond eten. Ons lichaam kan zelf geen ijzer aanmaken, dus is het belangrijk dat we het via de voeding binnenkrijgen. Daarbij gaat het er niet alleen om dat de voeding ijzerrijk is, maar ook dat het een vorm van ijzer is die goed kan worden opgenomen en benut.
IJzer is van groot belang voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Een tekort aan ijzer kan onder meer leiden tot vermoeidheid en lusteloosheid. IJzer is extra belangrijk voor vrouwen, met name tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding.

Andere belangrijke vitaminen en mineralen zijn ondermeer vitamine C en echinacea voor meer weerstand, tarwekiemen als bron van vitamine B en kelp voor de belangrijkste mineralen en sporenelementen.
Magnesium is van belang voor de spierontspanning, de zenuwen en het hart. Het mineraal activeert maar liefst 300 enzymen die betrokken zijn bij de stofwisseling. Helaas treffen we magnesium in onze voeding nauwelijks aan. Ook spirulina is van groot belang omdat het een natuurlijke bron is van foliumzuur.