ABC Gezondheid

Acute heuppijn

Acute heuppijn Het heupgewricht speelt een belangrijke rol in het dragen van het lichaamsgewicht. Door slijtage, ontsteking of overbelasting kunnen acute heupklachten opduiken.
Acute heupklachten beperken de bewegingsmogelijkheden van een patiƫnt. Pijn is het frequentste symptoom. Vooral langdurig staan of stappen lokt pijn uit. Ook het uitvoeren van dagelijkse bewegingen (gebruik van een trap, schoenen of sokken aantrekken) veroorzaken ongemak. Tijdens het stappen zal een heuppatiƫnt vaak onwillekeurig de steunperiode op de pijnlijke heup beperken. Een hinkende stapbeweging is vaak het gevolg.

Acute heuppijn wordt opgewekt door beweging en wordt erger bij toenemende belasting van het heupgewricht. Tijdens het rusten neemt de heuppijn geleidelijk af. De intensiteit van de heupklachten kan wisselen. Meestal is het een doffe en draaglijke pijn, soms is de pijn hevig en duikt ze op met opstoten. Soms straalt de acute heuppijn uit volgens typische patronen. Zo worden heupongemakken ook waargenomen in de liesstreek, de dij en de knie.