ABC Gezondheid

Een goede houding kan veel leed besparen

Een goede houding kan veel leed besparen Een goede houding van de rug kan veel leed besparen. Het zijn vooral de lage rugwervels die zwaar belast worden wanneer we op een verkeerde manier iets willen optillen. Om onze rug zoveel mogelijk te beschermen en chronische rugpijn te beperken volgen hieronder enkele tips:

1. ’s ochtends is de regel ‘haast je langzaam’: spring niet te snel uit je bed, rek arm- en beenspieren. Het maakt de gewrichten los en is goed voor ons humeur.
2. Bij het gebruik van materialen zoals een hark, spade,…zorg je ervoor dat de steel aangepast is aan je lichaamslengte.
3. Heb je een kantoortaak kies dan voor een degelijke stoel (verstelbare hoogte, regelbare rugleuning, goede ondersteuning voor de lage rug).
4. Gebruik je benen en niet je rug bij het optillen van een last. Dus niet vooroverbuigen maar wel door je knieën zakken.
5. Voor de huismoeders of moderne huisvaders: bij het stofzuigen plaats je één been een beetje voor het andere, gebruik een strijkplank met een instelbare hoogte.

Mensen die toch teveel pijn hebben kunnen opteren voor een pijnstillend middel die bij iedere apotheek kan gekocht worden