ABC Gezondheid

Tips tegen epilepsie

Tips tegen epilepsie De oudste behandeling tegen epilepsie is het ketogeen dieet waarvan zelfs in de bijbel melding wordt gemaakt. Vooral bij kinderen zien we een groot effect: minstens een derde van alle kinderen ondervindt een sterke vermindering van epileptische toevallen. Een ketogeen dieet bevat bijna geen koolhydraten en is heel vetrijk. Het is erg moeilijk om een ketogeen dieet vol te houden en bovendien is deskundige begeleiding hierbij een noodzaak, want nutriënttekorten zijn dan erg waarschijnlijk.

Minder onderzoek is gedaan rondom voedingsallergieën, waarbij een patiënt onbewust gevoelig is op een of ander voedingsmiddel. Gluten uit brood en melkproteïnen zijn de twee meest voorkomende boosdoeners. Haal ze enkele weken uit je dieet en kijk of je enige verbetering ervaart. Niet alleen epileptische aanvallen, maar ook hoofdpijn, hoge bloeddruk, hartkloppingen zijn eventuele symptomen van een onderliggende voedingsallergie.
In zeldzame gevallen ligt een vitamine B6-tekort aan de basis van de epilepsie.
Ook alcohol, mononatriumglutamaat en aspartaam hebben mogelijk iets met epilepsie te maken, al zijn de verhalen hierover anekdotisch van aard.