ABC Gezondheid

Afweerverhogende voedingsstoffen

Afweerverhogende voedingsstoffen Zink en selenium zijn twee voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor een sterke afweer tegen virussen en bacteriën. Wanneer deze stoffen ontbreken, schiet de immuniteit niet alleen tekort, ze gaat ook 'malafide' optreden. Een inefficiënte afweer kan op den duur vernietigend worden voor het eigen lichaam.
Knoflook is vanouds een voedingsmiddel dat gegeten wordt om de afweer kracht bij te zetten. Knoflook verhoogt het aantal witte bloedcellen, de cellen die bacteriën en virussen aanvallen. Zelf bevat het een aantal waardevolle antibacteriële stoffen.

Onderzoekers hebben chlorella en spirulina intensief onderzocht als middel om de weerstand te ondersteunen. Deze twee algen zijn erg voedzaam en verhogen de afweer bij mensen met een zwakkere immuniteit. Net zoals knoflook verhogen ze het aantal witte bloedcellen in het bloed. Spirulina doet dat zelfs bij hivpatiënten.
Oxidatieve stress verzwakt de afweer, terwijl antioxidanten de afweer verscherpen. Van vitamine C wordt al tientallen jaren beweerd dat het verkoudheid kan voorkomen, maar onderzoeken spreken elkaar tegen. Het blijkt wel te helpen bij atleten, of wanneer hoge dosissen genomen wordt (tot acht gram per dag).