ABC Gezondheid

Zware metalen

Zware metalen Zware metalen komen van nature voor in de bodem, en komen vrij door erosie of vulkaanuitbarstingen. Maar de menselijke mijn- en industriële activiteit heeft de concentratie er van in onze leefomgeving explosief verveelvoudigd.
In onze moderne maatschappij worden wij daardoor continu blootgesteld aan toxische stoffen en zware metalen. Denk aan lood, kwik, cadmium, nikkel, aluminium, arseen, e.a…
Vooral vegetariërs en mensen die wonen/werken in industriegebied (en rokers) lopen een verhoogd risico.

Zware metalen veroorzaken oxidatieve stress, verdringen lichtere molecules zoals zink en ijzer op kritieke plaatsen in enzymen en hemoglobine, en veroorzaken leveroverbelasting.
De meeste zware metalen zijn neurotoxisch (tasten zenuwen en hersenen aan) en nefrotoxisch (niertoxisch). Kwik, cadmium en lood zijn verdacht voor hartziekten.
Zware metalen (vooral kwik) verstoren de immuunregulatie, vernietigen de goede darmflora, waardoor deze vervangen wordt door pathogenen. Dit leidt tot grotere infectiegevoeligheid, chronische ziektes, auto-immuunziektes en kanker.
Kwik zit vooral in amalgaam (tandvullingen), vaccins en ook in vis (afhankelijk van herkomst).

Het is dus belangrijk om alle bronnen van zware metalen zoveel mogelijk te mijden, en te zorgen voor een goede ontgifting.