ABC Gezondheid

Info en preventie ziekte van Lyme

Info en preventie ziekte van Lyme De ziekte van Lyme is de belangrijkste door teken overgedragen ziekte. Het is een zéér verraderlijke ziekte, die steeds meer epidemisch wordt.
In België is er alvast een strategisch actieplan voor ‘Reductie van teken en geassocieerde ziekten’, met als doel het probleem in kaart te brengen. Je kan dit raadplegen op (www.tekentiques.net), en er ook tekenbeten rapporteren.
In Nederland vind je een overzicht van de meldingen van tekenbeten en erythema migrans (rode ring rond de tekenbeet) op www.tekenradar.nl. Je kunt er ook zelf tekenbeten rapporteren.

“Je kan de incidentie verminderen door de bron te verminderen.”
- Risico tekenbeten reduceren: 32% van de gevallen gebeuren in de tuin, op school of in recreatiezones. Eliminatie van teken op deze plaatsen is dus belangrijk: met een witte doek over de grond strijken levert veel teken op!
- Vermijd vochtige bossen, teken houden niet van droog en heet!
- Controle, en directe en veilige verwijdering van de teek (met speciaal apparaatje, zonder op het tekenlichaam te duwen).
NB. Teken kruipen vaak uren rond onder de kleding vooraleer ze bijten: dus niet alleen de blootgestelde delen checken! Dus controleer goed, vooral bij kinderen.