ABC Gezondheid

Statines verhogen risico diabetes

Statines verhogen risico diabetes Het is routine geworden om statines voor te schrijven aan ouderen en iedereen die ook maar enig risico zou lopen op hart- en vaatziekten. Maar is dat wel nodig en nuttig?
Naast het feit dat statines een kaskraker zijn van de farmaceutische industrie, en de gezondheidszorg zeer veel geld kosten, zijn er ook de risico’s voor wie ze inneemt.
Naast spierpijn en –schade, blijken statines ook het risico op ouderdomsdiabetes (type 2) te verhogen. Het risico lijkt te verhogen met de dosis en de duur van de statineninname. Statines zouden de insulinegevoeligheid en de glucosewaarden in het bloed verslechten bij mensen met glucose-intolerantie of prediabetes.

De aanwijzingen hiervoor komen uit grootschalige bevolkingsstudies. Dat er gesuggereerd wordt dat door statines geïnduceerde diabetes minder verwikkelingen voor de haarvaten zou veroorzaken, is een magere troost, want een andere studie concludeerde dan weer dat het aantal cataractoperaties bij statinetherapie flink hoger ligt dan bij wie geen statines slikt.

Hoe voorkom je diabetes?
Wat kunt u zelf doen om uw cholesterolniveau te verlagen?

Meer lezen
Hebben statines nog zin?
Cholesterol verlagen zonder statines
Daling van hartsterfte geen gevolg van statines