ABC Gezondheid

Fytochemie tegen kanker

Fytochemie tegen kanker Carcinogenese (het onstaan van kanker), is een ‘multistage’ proces, dat een hele reeks stappen inhoudt die (al of niet) kunnen leiden naar initiatie, promotie en progressie van kanker. Chemopreventie met behulp van natuurlijke, niet-toxische plantaardige stoffen is de meest veelbelovende weg om in te grijpen in een vroeg stadium van deze processen.
Het voordeel is dat deze stoffen, flavonoïden-polyfenolen, overal voorkomen in plantaardige voeding, en dat chemopreventie dus begint bij voeding.

Nog interessanter is dat deze fytochemische stoffen niet alleen ingrijpen bij preventie en herstel van DNA-schade (initiatie), maar evengoed later. Een cruciaal punt bij kanker is de overgang van een ‘epitheliaal’ fenotype (vastzittende cel) naar een ‘mesemchymaal’ fenotype (=mobiele cel) dat de evolutie naar metastasering mogelijk maakt. Dit is een natuurlijk proces dat groei mogelijk maakt, maar bij tumorcellen is deze pathway ontregeld. Veel fytochemische molecules blijken ook dit proces te kunnen reguleren, en dus uitzaaiing voorkomen.
En dit kan via gezonde voeding, maar ook gerichter (curatief) met supplementen.

Hoe ontstaat kanker?
Hoe gezonder eten?
Groene thee

Meer lezen:
Verlaag je risico op borstkanker
Meer terugval na chemotherapie?
B-vitaminen beschermen senioren tegen kanker