ABC Gezondheid

Voedingswaarde daalt door klimaatverandering

Voedingswaarde daalt door klimaatverandering De stijging van temperaturen en zeewaterniveau is niet het enige gevolg van de klimaatverandering. Het stijgende CO2-gehalte in de atmosfeer verandert ook de stofwisseling van de planten, met ingrijpende gevolgen voor de nutriënteninhoud.
Het is al langer bekend dat de mineraleninhoud van plantaardig voedsel drastisch gedaald is tegenover een eeuw geleden. Hierdoor krijgen we minder magnesium, zink, selenium, kalium en andere essentiële micronutriënten binnen.

Maar er blijkt ook een verschuiving te zijn in macronutriënten: de planten bouwen meer suikers en zetmelen op, en veel minder proteïnen (eiwitten). Dit veroorzaakt tekorten aan eiwitten- en mineralen. Het lichaam probeert deze tekorten te compenseren door meer te eten. Vooral de eiwitinhoud van het voedsel zou hiervoor bepalend zijn. Dit spoort dus aan tot het eten van meer voedsel, dat meer koolhydraten (en vetten) bevat, en dit zou een rechtstreekse oorzaak zijn van de obesitas- en diabetesepidemie die de wereld teistert.
Minder koolhydraten eten, meer eiwitten en groenten, en suppletie worden dus onontbeerlijk.

Hoe gezonder eten?
Ontgiftig jezelf met de juiste voeding

Meer lezen:
Biovoeding bevat meer antioxidanten
Korter leven door ongezonde voeding
30 alarmsignalen die duiden op een vitaminegebrek