ABC Gezondheid

Flavonoïden supergezond

Flavonoïden supergezond Dat groenten en fruit gezond zijn is bekend, en dit niet alleen dankzij de vezels en vitamines. De grootste gezondheidsvoordelen danken ze -of wij- aan hun hoge inhoud aan flavonoïden. Dit zijn de fytochemische stoffen die groenten en vruchten kleur geven, maar die tevens zeer vele andere eigenschappen hebben, die meestal zeer goede invloed hebben op onze stofwisseling.

Dit wordt nog eens bevestigd door recente studies en reviews:
- Een hoge totale consumptie van flavonoïden blijkt geassocieerd met een flink verlaagd mortaliteitsrisico, zowel algemeen als door hart- en vaatziekten.
- Volgens een iets oudere studie waren alle verschillende klassen van flavonoïden (= kleuren) geassocieerd met een cardiovasculaire risicoverlaging.
- Een laatste studie onderzocht de interessante mogelijkheden van deze flavonoïden in de strijd tegen kanker, zowel in chemopreventie als curatief (genezend) tegen diverse tumoren. Probleem: de werkzaamheid en stabiliteit in farmaceutische pillen.
Een probleem dat verse groenten en fruit niet hebben… Evenmin als voedingssupplementen die de volledige plantmatrix gebruiken.

Hoe gezonder eten?
Geef je hart de optimale bescherming!

Meer lezen:
Look reguleert bloeddruk en immuniteit
Appel-flavonoïden beschermen tegen DNA-schade
Groenten en fruit verlagen risico op perifere vaatziekten