ABC Gezondheid

Bioflavonoïden beschermen tegen ouderdomsziekten

Bioflavonoïden beschermen tegen ouderdomsziekten In studies werd al een verband gelegd tussen flavonoïdenopname en een lager risico op chronische en degeneratieve (ouderdoms-)ziekten. Flavonoïden zijn de actieve kleurstoffen uit groenten en fruit; het zijn meestal ‘polyfenolen’, dit wil zeggen complexe molecules met meerdere fenolringen in hun structuur.

Een overzichtsstudie (meta-analyse) onderzocht de associaties tussen flavonoïden uit de voeding en mortaliteit (algemeen en cardiovasculair).
In vergelijking met lage inname, zorgde een hoge consumptie van flavonoïden voor gemiddeld een kwart lager risico op overlijden (=0,74). Iedere 100 mg/dag zorgde voor een risicovermindering van 6% voor algemene, en 4% voor cardiovasculaire mortaliteit. Ook lignanen (uit de celluloserijke celwanden van zaden en granen) werden onderzocht, maar daar werd geen verband gevonden.

De onderzoekers besluiten dat een hoge consumptie van groenten en fruit de beste bescherming biedt tegen ziekte en vroegtijdig overlijden. En indien nodig zijn specifieke flavonoïden, zoals bv. resveratrol, ook beschikbaar als supplement.

Beroerte: preventie
Ouderdomsdiabetes : preventie

Meer lezen:
Flavonoïden supergezond
Welke groenten en vruchten zijn gezond?
Groenten en fruit verlagen risico op perifere vaatziekten