ABC Gezondheid

Dementie voorkomen met B-vitamines

Dementie voorkomen met B-vitamines Is het mogelijk om hersenatrofie en cognitieve achteruitgang bij de ziekte van Alzheimer tegen te gaan? Alle ‘geneesmiddelen’ hebben tot nu toe gefaald.
Bij het verouderen is er vaak verlies van actieve hersencellen, gekenmerkt door ‘cognitieve achteruitgang’, met vergeetachtigheid, enz… Alzheimer en dementie worden gekenmerkt door een versnelde atrofie van belangrijke hersenregio’s, waardoor de zelfredzaamheid vermindert.
Is behandeling onmogelijk? Voeding, gezonde versus ongezonde voeding, blijkt toch een belangrijke factor in dit proces.

Baanbrekende studies tonen het cruciale belang aan van vitamine B: deze vormen een heel complex waarbij de verschillende B’s een grote synergie hebben in tal van fysiologische mechanismen. En niet alleen zijn er vaak tekorten (voeding!), maar ook genetische ‘polymorfismen’ (afwijkingen), waardoor bijvoorbeeld de activering van foliumzuur tot het actieve folaat niet gebeurt. Daardoor remt de cyclus af die cholesterol en homocysteïne (neurotoxisch in hoge hoeveelheden) recycleert in fysiologische molecules. En hierdoor worden de hersenen aangetast…
Uit studies blijkt overduidelijk dat voldoende vitamines B (in complex) dit kunnen voorkomen, en zelf terugdraaien.

Hoe voorkom je hersenveroudering ?
Bescherming en ontwikkeling van cognitie en intelligentie

Meer lezen:
Bessen tegen hersenveroudering
Choline: een belangrijke B-vitamine
Gezonde leefstijl beschermt tegen alzheimer