ABC Gezondheid

Voeding en supplementen tegen artritis

Voeding en supplementen tegen artritis Iedere man of vrouw die last heeft van artritis (ontsteking van de gewrichten) moet er eerst en vooral voor zorgen dat ze minder eiwitten en verzadigde vetten eten. Het is van cruciaal belang dat de consumptie van fruit en groenten drastisch wordt verhoogd.

Op het vlak van supplementen moet zeker glucosamine dagelijks worden gebruikt. Glucosamine is een basismateriaal voor het herstellen van kraakbeen. Glucosamine herstelt de gewrichtweefsels echter slechts zeer langzaam (reken minimum op twaalf weken). Pas dan vermindert de pijn definitief. Veel mensen hebben het geduld niet en laten glucosamine veel te vroeg voor wat het is. Dat is jammer want geleidelijk aan zal men minder pijn voelen en minder beroep moeten doen op de maagbelastende pijnremmers. De gemiddelde hoeveelheid glucosamine die per dag moet ingenomen worden bedraagt 1500 milligram (drie maal 500 milligram tijdens de maaltijden).

De essentiƫle vetzuren zijn ook belangrijk voor artritislijders. De vetzuren elimineren langzaam maar zeker de ontstekingsreacties. Ze worden ook best drie maal per dag bij de maaltijden ingenomen.

Een vitamine D supplement in combinatie met calcium en magnesium is tevens goed voor artritispatiƫnten. Uit klinische studies blijkt dat artritislijders, die een tekort aan vitamine D vertonen, meer pijn hebben dan mensen die over voldoende vitamine D beschikken.

Curcumine werkt als natuurlijke ontstekingsremmer. Farmaceutische ontstekingsremmers remmen wel de pijn, maar ze bevorderen herstel niet en er zijn gezondheidsrisico's aan verbonden. Curcumine is wel bewezen veilig.

Tot slot is 2000 tot 3000 milligram vitamine C per dag doeltreffend. Vitamine C werkt licht pijnstillend, is sterk ontstekingswerend en een zeer krachtige antioxidant. Vitamine C is ook belangrijk voor de collageen synthese. Precies dit mechanisme is betrokken bij het herstel van de gewrichtweefsels.

Hoe artritisklachten verminderen of voorkomen?
Artritis aan de knie voorkomen. Zorg voor sterke dijspieren

Lees ook:
Wat is artritis?
Iedereen krijgt gewrichtsklachten
Rozenbottel tegen rug- en gewrichtspijn