ABC Gezondheid

Voorkamerfibrillatie: ernstig!

Voorkamerfibrillatie: ernstig! Steeds meer mensen lijden aan hartritmestoornissen, de meest voorkomende is voorkamerfibrillatie (VKF). Het aantal ‘slachtoffers’ wordt geschat op 150.000, waarvan een derde niet weet dat ze deze stoornis hebben. Boven de 65 wordt het risico geschat op 1 op 15 personen, boven de 80 jaar: 1 op 10.
Bij VKF slaat de voorkamer van het hart (boezem) op hol, waardoor de kamer niet goed meer gevuld wordt. Hierdoor is er een sterke daling van de efficiëntie van het hart. Het ritme is vaak onregelmatig, maar kan ook regelmatig zijn (flutter).

De symptomen zijn: hartkloppingen, kortademigheid, duizeligheid, ongewone vermoeidheid, flauwvallen of pijn op de borst. Maar bij 1 op 3 mensen zijn er geen symptomen.
Langdurige VKF is niet alleen erg ongemakkelijk, maar ook zeer belastend voor het hart. Bovendien is VKF ook oorzaak van de vorming van stolsels, waardoor het risico verhoogt op trombose, embolen en beroerte. Met als gevolg: handicaps, verlies van levenskwaliteit en vroegtijdig overlijden.

Geef je hart de optimale bescherming!
Hartritmestoornissen: preventie

Meer lezen:
Visolie tegen hartritmestoornissen
Mogelijk oorzaken van hartritmestoornissen
Veroorzaken smaakstoffen hartritmestoornissen?