ABC Gezondheid

Vermijd ongemakken van de menopauze

Vermijd ongemakken van de menopauze Opvliegers zijn het meest voorkomende ongemak bij vrouwen in de menopauze. Omdat hormoonsubstitutietherapie niet zonder risico's is, zoeken veel vrouwen hun toevlucht bij kruidenpreparaten of voedingssupplementen.
Hormonen hebben er wel veel mee te maken, maar soms zijn er ook andere oorzaken. Voedingsadditieven provoceren soms ook een opvlieger, terwijl roken en stress de situatie verergeren.
Een andere hormonale behandeling van de menopauzale kwaaltjes zijn de fyto-oestrogenen. Fyto-oestrogenen zijn geen echte hormonen: hun activiteit is 100 tot 1.000 keer zwakker dan echte oestrogenen. Nochtans kunnen ze het plotse tekort aan hormonen in de menopauze voor een deel compenseren.

De meest bekende fyto-oestrogenen zitten in soja, maar ook in de zilverkaars, rode klaver en de wilde yam zitten fyto-oestrogenen.
Een kruid uit de Chinese geneeskunde, Dong Quai, wordt ook tegen menopauzale klachten aanbevolen. Dong Quai is overigens het tweede meest verkochte kruid in China.
De olie van de theunisbloem en vitamine E zijn twee andere voedingssupplementen die tijdens de menopauze van pas kunnen komen. Vitamine E verbetert de bloedtoevoer naar de vagina en gaat dus vaginale droogte tegen.
Melatonine is veelbelovend om de hormonale onevenwichten te herstellen.

Hoe menopauzeklachten verminderen?
Slijmvliesproblemen oplossen

Lees ook:
Gezond ouder worden
Mooiere huid met isoflavonen
Andropause, de mannelijke menopauze