ABC Gezondheid

Antibioticaresistentie mondiale bedreiging

Antibioticaresistentie mondiale bedreiging De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt nogmaals voor de wereldwijde, steeds uitbreidende antibioticaresistentie. Deze wordt veroorzaakt door het te overvloedig ge(mis)bruik van antibiotica, vaak onnodig: tegen virusziektes, preventief, in de veeteelt,… Micro-organismen muteren gemakkelijk, waardoor ze ongevoelig worden voor de gebruikte antibiotica: de sterkste overleven, en geven de resistentie door aan volgende generaties. Hierdoor ontstaan multiresistente ‘superbugs’.

Wat doe je ertegen? Zorgen voor een goede immuniteit natuurlijk. Maar bovendien zijn er vele natuurlijke antibiotica, én: hiertegen ontwikkelen microben geen resistentie! Nog een voordeel: ze tasten de gezonde darmflora niet aan.
Veel keukenkruiden zijn antiseptisch en hebben antibiotische eigenschappen (bacteriën, virussen, schimmels,…) Kampioen is oregano (wilde marjolein) waarvan de etherische olie een zeer krachtig antibioticum is.
Knoflook, ui, kaneel, koolsoorten en waterkers, én EPA (Eicosapentaeenzuur) /
DHA (Docosahexaeenzuur) voor mond-maag-darm.
In thee: tijm, kamille, salie, kaneel, sparrennaalden,…
Echinacea heeft lokaal antibiotische eigenschappen, evenals propolis en rauwe honing.
Veenbessen(sap) voorkomt aanhechting, en spoelt dus micro-organismen weg van keel tot darmen, én urinewegen.
Colloïdaal zilver: antibiotisch, en veilig lokaal te gebruiken.

Afweerverhogende voedingsstoffen
Sterkere darmbarrière = sterkere immuniteit

Meer lezen:
Pre-, pro- of syn-biotica ?
Wees voorzichtig met antibiotica!
Lactoferrine, een natuurlijk antibioticum?