ABC Gezondheid

Curcumine effectief bij leefstijlziekten, zoals diabetes

Curcumine effectief bij leefstijlziekten, zoals diabetes Curcumine is reeds lang bekend omwille van zijn krachtige anti-inflammatoire activiteit, op heel wat gebieden. Het gaat hier niet om één molecule, maar een groot aantal verwante componenten: ‘curcuminoïden’, die steeds samen voorkomen in kurkuma.
Recente studies onderzochten dit op diverse gebieden:

- Een Japanse studie bevestigt dat curcumine significant de chronische ontsteking vermindert, die zo’n grote rol speelt bij ‘leefstijlziekten’ zoals hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes.
- Een andere studie concludeert dat 8 weken curcuminesuppletie (tegenover placebo) al een significant effect heeft bij diabetespatiënten: op glycemieprofiel (hyper- en hypoglycemie), inflammatie, antioxidantcapaciteit, lipidenstoornissen (cholesterol en triglyceriden) én lichaamsgewicht.
- Een overzichtsstudie stelt dat de ontstekingsremmende werking het gevolg zou zijn van een significante verhoging van het adiponectinegehalte in het bloed na toediening van curcumine. Dit is een ontstekingsremmende molecule uitgescheiden door vetcellen.
- Een andere studie bevestigt de effecten van curcumine op het ontstekings- en adiponectineniveau, én het lipidenprofiel bij mensen met ouderdomsdiabetes.

Hoe voorkom je diabetes?
Hoe je bloedvaten sterk houden?

Meer lezen:
Pancreatitis en curcumine
Statines verhogen risico diabetes
Kruiden beschermen je gezondheid