ABC Gezondheid

Soja-isoflavonen beschermen niet-rokers tegen longkanker

Soja-isoflavonen beschermen niet-rokers tegen longkanker Roken verhoogt drastisch het risico op longkanker, maar wat kan je als niet-roker meer doen om longkanker te voorkomen? Een mogelijk antwoord is: soja eten.
Dat zegt een Japanse studie die meer dan 75.000 personen volgde. Na 11 jaar bleek er een invers verband te zijn tussen de consumptie van soja-isoflavonen en het risico op longkanker bij mannelijke niet-rokers. Als je dagelijks 162 gram sojavoeding eet, dan had je 50% minder kans om longkanker te krijgen. Vrouwelijke niet-rokers hadden een verminderd risico van 33%, maar dat verschil was statistisch niet groot genoeg.

Soja-isoflavonen zijn stoffen die vooral gekend zijn van hun oestrogeenachtige werking. Voor bepaalde typen longkanker kunnen ze de kankerceldeling afremmen.

Hoe ontstaat kanker?
Wat kun je doen bij een rokerslong?
Hoe de zin in een sigaret verminderen?