Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
1 maart 2022
‘Fijne vleeswaren’: niet zo fijn!
| 01/03/2022 |
Terug Verstuur link
lijn
‘Fijne vleeswaren’: niet zo fijn! De moderne Westerse mens is een grote vleeseter geworden; veel meer vlees dan noodzakelijk om gezond te zijn, veel meer vlees dan onze planeet kan dragen. Het is niet nodig om vegetariër te worden om gezonder en ecologischer te worden, ‘vleesconsuminderen’ kan al een groot verschil maken. En voor de gezondheid vooral: selectiever vlees kiezen. Minder, maar beter. Dat wil vooral zeggen: minder bewerkt. De studies hebben geen goed nieuws voor charcuterie- en fastfood-lovers.

Verschillende grootschalige studies onderzochten het verband tussen diverse vormen van vlees, cardiovasculaire ziekten en vroegtijdige dood. Onderzocht werden: rood en wit vlees, en bewerkte vleeswaren. Uit de resultaten bleek dat het eten van meer dan 150 gram/week bewerkte vleeswaren, duidelijk geassocieerd was met een hoger risico op hart- en vaatziekten, diabetes, dementie én vroegtijdig overlijden. Dit in vergelijking met wie geen of minder bewerkt vlees at.

Dus: voor een langer gezond leven: eet minder, maar vers, onbewerkt vlees.

Hoe gezonder eten?
Ontgiftig jezelf met de juiste voeding

Meer lezen:
Korter leven door ongezonde voeding
‘Processing’ heeft grote impact op je gezondheid
Kies voor jezelf en de aarde: natuurlijk voedsel van dichtbij

Bronnen:
Zhang H et al. Meat consumption and risk of incident dementia: cohort study of 493,888 UK Biobank participants. Am J Clin Nutr. 2021. PMID: 33748832
Zhong VW et al. Associations of Processed Meat, Unprocessed Red Meat, Poultry, or Fish Intake With Incident Cardiovascular Disease and All-Cause Mortality. JAMA Intern Med. 2020. PMID: 32011623
Fretts AM et al. Associations of processed meat and unprocessed red meat intake with incident diabetes: the Strong Heart Family Study. Am J Clin Nutr. 2012.
Zeraatkar D et al. Red and Processed Meat Consumption and Risk for All-Cause Mortality and Cardiometabolic Outcomes: A Systematic Review and Meta-analysis of Cohort Studies.
Ann Intern Med. 2019 Nov 19;171(10):703-710.

 

lijn