Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
Enquête
Heeft u last van droge ogen?
ABC GEZONDHEID - Artikels
27 juli 2022
Genetische manipulatie: ernstige bedreiging biodiversiteit
| 27/07/2022 |
Terug Verstuur link
lijn
Genetische manipulatie: ernstige bedreiging biodiversiteit Genetisch gemanipuleerde voedingsgewassen bedreigen niet alleen onze gezondheid, maar ook deze van de hele natuur. Een recente studie toont aan dat zelfs wijziging van één enkel gen een grote invloed kan hebben op eco- en voedselsystemen. Sleutelgenen -‘keystone genes’-, beïnvloeden namelijk ook andere planten en organismen uit de omgeving.
In een ecosysteem interageren alle organismen direct of indirect met elkaar, ook planten. Dit gebeurt via specifieke molecules, die geproduceerd worden via bepaalde genen (zoals zwavelverbindingen, ook essentieel voor onze gezondheid). Interactie-mechanismen die millenia lang verfijnd werden gedurende de evolutie.

Planten gaan door genetische manipulatie meer of minder van sommige fytochemische stoffen produceren, wat weer andere organismen beïnvloedt en ganse ‘voedselwebben’ kan destabiliseren. Dit kan (andere) soorten uitroeien: een ernstige bedreiging voor de biodiversiteit.

Testbiotech waarschuwt dat, als genetisch gemanipuleerde planten ‘losgelaten’ worden in het milieu, de negatieve impact hiervan op ecosystemen, milieu en biodiversiteit niet op voorhand in te schatten is. Met mogelijks zeer ongewenste effecten.

Hoe gezonder eten?
Ontgiftig jezelf met de juiste voeding

Meer lezen:
Hebben we GGO's nodig?
Wanneer kiezen voor biologisch?
Kies voor jezelf en de aarde: natuurlijk voedsel van dichtbij

Bronnen:
Barbour MA et al (2022). A keystone gene underlies the persistence of an experimental food web. Science 376(6588):70–73. https://www.science.org/doi/10.1126/science.abf2232
Changes in single genes may threaten whole ecosystems. https://gmwatch.org/en/106-news/latest-news/20043
GMO Myths and Facts: What they don’t want to tell you about genetically modified crops and foods. https://gmwatch.org/en/20012.gmo-myths-and-facts-what-they-don-t-want-to-tell-you-about-genetically-modified-crops-and-foods
Gene editing: Unexpected outcomes and risks. https://gmwatch.org/en/news/archive/2019/19499
Eckerstorfer MF et al. New GM plants do not have a history of safe use and should not be exempted from biosafety assessments. BioTech 2021; 10(3). https://doi.org/10.3390/biotech10030010
Kawall K et al (2020). Broadening the GMO risk assessment in the EU for genome editing technologies in agriculture. Environmental Sciences Europe 2020; 32:106.
https://enveurope.springeropen.com/articles/10.1186/s12302-020-00361-2
https://childrenshealthdefense.org/defender/biodiversity-food-system-human-health/
“How the World’s Food Security Depends on Biodiversity.” Rome, Italy: FAO: Commission on Genetic Resources for Food and Agriculture. http://www.fao.org/documents/card/en/c/cb0416en/
Ceccarelli, Salvatore. 2019. “Nurturing Diversity in Our Guts and on Our Farms to Reduce Health Risks and Increase Food System Resilience.” In The Future of Food, 45–51. Rome, Italy: Navdanya International.

 

lijn