Nieuwsbrief ABC Gezondheid
uw e-mailadres
Privacybeleid
Schrijf u in op onze nieuwsbrief
   
EnquĂȘte
Heeft u last van reuma?
ABC GEZONDHEID - Artikels
28 januari 2010
De eenvoud van een stoomkoker
| 28/01/2010 |
Terug Verstuur link
lijn
De eenvoud van een stoomkoker Bestaat er een goede reden waarom je groenten in water kookt in plaats van met stoom? Blijkbaar niet.
Stoomkoken is een kookmethode die veel vriendelijker is voor de voedingswaarde. Groenten die in water gekookt worden, verliezen veel van hun vitaminen in het kookwater. Tijdens het stoomkoken daarentegen is het contact met het water (waterdamp) veel kleiner. Bovendien is stoomkoken veelal beter voor de smaak. Een verschil in kooktijden is er niet echt; soms duurt het langer, soms korter.

Eigenaardig genoeg is het enkel de gewoonte die ons weerhoudt van een stoomkoker te gebruiken. Gespecialiseerde stoomkokers met verschillende niveaus zijn in de handel verkrijgbaar, maar voor een fornuis kun je een stoominzet (pot met gaatjes) aanschaffen die je op een gewone kookpot plaatst. Stoomovens bestaan er ook tegenwoordig.

Ontgiftig jezelf met de juiste voeding

Bronnen:
Rennie C, Wise A. Preferences for steaming of vegetables. J Hum Nutr Dietet. 2009; doi:10.1111/j.1365-277X.2009.01018.x

 

lijn